Digitale geletterdheid - herijking kennisbases pabo



Kernteam

Gerard Dummer
lid kernteam Digitale geletterdheid

Vincent Jansma
lid kernteam Digitale geletterdheid

Els Goedhart-de Vos
lid kernteam Digitale geletterdheid

Miranda Wedekind
lid kernteam Digitale geletterdheid

Remke Heijmans
lid kernteam Digitale geletterdheid

Age Wesselius
lid kernteam Digitale geletterdheid

Bas Hummel
lid kernteam Digitale geletterdheid


Advieskring

Lieke van de Beek is werkzaam als leerkracht basisonderwijs in Nijmegen, hier staat ze drie dagen voor een kleuterklas. Daarnaast volgt ze de (pre)master Onderwijswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Als startend leerkracht is ze onderdeel van de advieskring alumni. Hier behandelt ze de leergebieden Nederlands, Mens en Maatschappij en Digitale Geletterdheid.

Josien Boetje is docent-onderzoeker op de Hogeschool Utrecht in het Digital Education Lab en het lectoraat Digital Ethics. Zij doet promotieonderzoek naar de didactiek van digitale informatievaardigheden en geeft les in de minor Digitale Geletterdheid. Ook begeleidt ze studenten en scholen bij het integreren van digitale geletterdheid in hun lessen. Josien heeft een achtergrond als docent Spaans, Arabisch en i-coach en host de podcast DigiSnacks over Digitale Geletterdheid in het onderwijs.

Frank Coenders is onderwijskundige en docent ICT&Media aan Hogeschool de Kempel in Helmond. Hij verzorgt lessen aan voltijdstudenten en deeltijdstudenten en begeleidt zij-instromers. Frank verzorgt daarnaast nascholingsaanbod en is betrokken bij de master Onderwijs en Technologie. Frank heeft al een hele onderwijscarrière achter de rug van leerkracht basisonderwijs, directeur basisschool, docent, teamleider, onderzoeker tot projectleider.

Geertje Damstra (voorzitter) is docent en onderzoeker Digitale Geletterdheid bij de pabo van Hogeschool Utrecht. Zij zit in de advieskring namens het Netwerk Lerarenopleiders Digitale Geletterdheid (NLDG). Dit netwerk heeft als doel digitale geletterdheid binnen alle pabo's en lerarenopleidingen vo een plek te geven zodat studenten in staat zijn hun leerlingen digitaal geletterd te maken. Je kunt ons vinden op LinkedIn.

Felienne Hermans is hoogleraar vakdidactiek Informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en doceert wekelijks op een middelbare school. Vanuit haar academische achtergrond ontwikkelde zij in 2020 de programmeertaal Hedy, een programmeertaal waarmee kinderen stap voor stap leren programmeren in hun eigen moedertaal, en schreef zij het boek 'The Programmer's Brain'. Felienne heeft in 2021 de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek ontvangen, en schrijft periodiek voor de Ingenieur en BNR Zakendoen. Haar programmeertaal Hedy wordt op tientallen basisscholen in Nederland gebruikt om leerlingen meer digitaal vaardig te maken, en zij denkt graag mee hoe deze kennis ook in de pabo's kan landen.

Martin Klein Tank is curriculumontwikkelaar bij SLO, het landelijk expertisecentrum voor het curriculum. De laatste jaren is hij actief bij de ontwikkeling van de (concept)kerndoelen voor digitale geletterdheid in het primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast houdt hij zich onder meer bezig met de ontwikkeling van leerlijnen en handreikingen ter ondersteuning van de implementatie van het leergebied digitale geletterdheid.

Barend Last is docent, spreker, onderwijsmaker en auteur. Hij houdt zich bezig met de wisselwerking tussen didactiek en techniek, zowel digitaal als analoog. Zijn onderwijsverhaal begon in het primair onderwijs, maar inmiddels werkt hij in alle lagen van het onderwijs. Zo begeleidde hij onder meer Pabo bij curriculaire vraagstukken en blended learning, maar ondersteunt ook scholen in het voortgezet onderwijs rondom de inbedding van kunstmatige intelligentie. Hij schrijft boeken voor volwassenen en kinderen. Meer informatie is te vinden op barendlast.com.

Anne-Marie Meertens-Rouw is docent en onderzoeker op Hogeschool Windesheim. Zij doceert digitale geletterdheid en beeldend onderwijs op de pabo. Zij onderzoekt voor het lectoraat onderwijsinnovatie en ICT hoe goed onderwijs in digitale geletterdheid in het primair onderwijs eruit zou kunnen zien. Ook begeleidt zij studenten in afstudeeronderzoeken naar mediawijsheid. Zij heeft een achtergrond in beeldendonderwijs op het kruisvlak tussen kunst, technologie en ethiek.

Thijs Nanne is leerkracht en ondersteuner op KC De Hobbit en is werkzaam in alle groepen binnen de school. Verder heeft hij een achtergrond als onderwijsassistent en educatief specialist, daarnaast is hij lid van de ontwikkel- en onderzoeksgroep ICT en digitalisering.

Remco Pijpers is strategisch adviseur digitale geletterdheid en ethiek bij Kennisnet, publieke ict-partner voor po en vo. Daarnaast doet hij promotieonderzoek aan de VU naar de pedagogische dimensies rondom digitalisering in het onderwijs.

Nicci Sulkers is een leerkracht in groep 3 op de Roelof Venema School in Amstelveen en is masterstudent orthopedagogiek. Zij heeft de universitaire pabo afgerond en denkt vanuit deze expertise mee als alumni in de advieskring voor de herijking van de kennisbases.

Lex Verheesen is lerarenopleider informatica, digitale geletterdheid en digitale didactiek bij Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht, en secretaris van vakvereniging i&i (ieni.org). Hij is betrokken bij het initiatief om een hbo-master tot leraar informatica op te zetten en werkt aan de integratie van digitale geletterdheid in de tweedegraads lerarenopleidingen.

Netwerk Mediawijsheid brengt meer dan 1000 organisaties samen, waaronder bibliotheken, mediacoaches, scholen, zorginstellingen en mediabedrijven. Samen werken zij aan een Nederland waarin iedereen mediawijs is - of bezig is dat te worden. Netwerk Mediawijsheid is in 2008 als programma opgericht op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het netwerk wordt aangestuurd door vijf organisaties uit het netwerk, namelijk: Beeld & Geluid, ECP | platform voor de informatiesamenleving, omroep HUMAN, Kennisnet en KB, de nationale bibliotheek. Daarnaast is er begin 2019 ook een Wetenschappelijke Raad opgericht.