Burgerschap - herijking kennisbases pabo
Kernteam
Tamme Spoelstra
voorzitter kernteam Burgerschap
Advieskring
Eline Bakker is senioradviseur identiteit bij de landelijke vereniging voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs (VOS/ABB). Zij adviseert bestuurders, schoolleiders maar ook schoolteams over thema’s die raken aan de identiteit van de openbare school, zoals burgerschap. Zij heeft een achtergrond in het primair onderwijs, het hoger onderwijs en in de religiewetenschappen, waar zij haar masteronderzoek deed naar burgerschapsvorming en levensbeschouwelijke vorming, en hoe deze vormingsgebieden het karakter van de openbare school kunnen versterken.
Kamel Essabane is promovendus aan de Radboud Universiteit en docent/ scriptiebegeleider aan de Faculteit Filosofie, Religiewetenschappen en Theologie. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen burgerschapsvorming en islamitisch godsdienstonderwijs op basisscholen in Nederland. Voorheen was Essabane ook adviseur van basisscholen op het gebied van identiteit, diversiteit, levensbeschouwing en burgerschap, en tevens lerarenopleider op een hogeschool en pabo in Vlaanderen.
Coen Gelinck is programmamanager Expertisepunt Burgerschap bij Stichting School & Veiligheid. Het Expertisepunt Burgerschap is een samenwerking tussen Stichting School & Veiligheid, SLO, ProDemos en de MBO Raad. Het Expertisepunt Burgerschap ondersteunt (onder meer) scholen in het primair onderwijs bij het vormgeven van doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs. Coen heeft een achtergrond als leraar en lerarenopleider maatschappijleer.
Sara Gruteke is adviseur bij Diversion, een bureau voor maatschappelijke innovatie. Diversion zet zich in voor kansengelijkheid, onder andere door zich binnen het onderwijs in te zetten voor het bespreekbaar maken van schurende thema's. Sara staat als adviseur in nauw contact met onderwijsprofessionals. Zij biedt hen ondersteuning bij het voeren van die schurende gesprekken binnen de burgerschapsopgave. Dat doet zij door onderwijsprogramma's in te zetten, onderwijsprofessionals te trainen en maatwerktrajecten vorm te geven.
Koen de Jonge is beleidsmedewerker bij Nuffic & Erasmus+ waar hij zich bezighoudt met thema’s als wereldburgerschap, internationalisering en meertaligheid. Koen vertegenwoordigt het Centrum Internationalisering Lerarenopleidingen (Cilo).
Lida Klaver is docent-onderzoeker bij het lectoraat Vernieuwend Onderwijs van Saxion. Ze doet met name onderzoek naar burgerschapsonderwijs, waarbij ze onder andere samenwerkt met montessori-, dalton- en jenaplanscholen. Ook ontwikkelt ze een keuzevak burgerschap voor de pabo van Saxion en is actief in de masters Educational Leadership en Leren en Innoveren. Het promotieonderzoek van Lida ging over Bèta Burgerschap.
Isa Kromkamp is pre-master studente orthopedagogiek aan Universiteit Utrecht. Afgelopen zomer is ze cum laude afgestudeerd aan Hogeschool de Kempel. Deze kennis en ervaring brengt zij mee in haar rol als alumnus.
Monique Leygraaf is lector Kansengelijkheid aan Hogeschool IPABO Amsterdam/ Alkmaar. Als lector doet zij onderzoek en geeft zij onderwijs rondom Social Justice (Teacher) Education en kritisch burgerschap. Ook is zij actief binnen de curriculumcommissie en het project curriculumvernieuwing op Hogeschool IPABO. Monique is gepromoveerd in de Geesteswetenschappen (UvA).
Josje Marsman is kwaliteitscoordinator op de CNS Cavaljé basisschool. Zij adviseert het MT en begeleidt leerkrachten, daarnaast is zij rekenspecialist in een bovenschools PLG. Josje deed na de pabo twee master SEN opleidingen: 'rekenen/wiskunde' en 'Onderwijs en innoveren'.
Hessel Nieuwelink (voorzitter) is lector Burgerschapsonderwijs aan de Hogeschool van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op hoe leraren burgerschapsonderwijs kunnen vormgeven en in het specifiek onderwijs over democratie en controversiële onderwerpen. Hessel is oud-leraar maatschappijleer en gepromoveerd in de onderwijswetenschap.
Maaike Oberink is curriculumontwikkelaar burgerschap bij SLO en is betrokken bij de actualisatie van de kerndoelen voor burgerschap. Zij houdt het kernteam op de hoogte van belangrijke keuzes en ontwikkelingen binnen het leergebied. Maaike heeft een achtergrond als leraar geschiedenis en heeft ook gewerkt als lerarenopleider geschiedenis op de Hogeschool Windesheim.
Peter van Olst is regisseur identiteit, vorming en burgerschap bij Driestar educatief. Binnen de Driestar-pabo is hij actief in de professionele-identiteitslijn, en daarbij in het bijzonder verantwoordelijk voor (wereld)burgerschap. Hij promoveerde onlangs op actieonderzoek naar de brede burgerschapsvorming van christelijke leraren voor de pluriforme samenleving.
Inti Soeterik werkt als senior-onderzoeker en projectleider bij het Verwey-Jonker Instituut en het Kennisplatform Inclusief Samenleven. Zij richt zich op onderzoek naar ongelijkheidsvraagstukken in het onderwijs en aanpalende (jeugd) domeinen. Mede vanuit haar eerdere werk als docent op een lerarenopleiding gaat haar specifieke interesse uit naar de rol die lerarenopleidingen en (toekomstig) docenten kunnen spelen in het vormgeven van inclusief onderwijs en het bevorderen van een inclusieve samenleving. Inti heeft een achtergrond in onderwijswetenschappen en sociale wetenschappen, waarin zij is gepromoveerd.
Marieke Tjallema is academic director (in duo) van de master Passend Meesterschap bij de Marnix Academie. Zij werkt als docent, onderzoeker en curriculumontwikkelaar in master- en post hbo-opleidingen. Samen met de hogescholen IPABO, Thomas More en VIAA heeft zij de post hbo Burgerschapscoördinator ontwikkeld in opdracht van het Landelijk Platform Nascholing Primair Onderwijs (LPNPO).