Ronald Stroo – lid kernteam Mens en Maatschappij
Ronald Stroo werkt als lerarenopleider aan de pabo van Hogeschool Leiden. Daar verzorgt hij het vak geschiedenis aan toekomstige basisschoolleerkrachten.
'In mijn colleges neem ik mijn studenten op energieke en aanstekelijke wijze mee naar andere tijden en werelden, bijvoorbeeld via vertellingen, teacher-in-role, activerende werkvormen en rijke beeldvormers. Samen met mijn studenten onderzoek ik hoe geschiedenis, en breder het leergebied Mens en maatschappij, in het basisonderwijs kan worden vormgegeven', aldus Ronald. 'Als opleidingsdocent wil ik kritische, wereldwijze leerkrachten afleveren, die midden in de samenleving staan, deze zelf ook doorgronden en aan kinderen kunnen uitleggen.'
Naast zijn docentschap vervult hij verscheidende andere taken binnen de opleiding. Zo is hij leidinggevende van een team bestaande uit tien collega’s dat verantwoordelijk is voor leerjaar 2 van de voltijdsvariant. Daarnaast is hij instituutsopleider van een aantal stagescholen in de regio Haarlem. 'Ook ben ik studiebegeleider van een tweedejaarsgroep en verzorg ik trajectonderwijs in de wereldklas, een specialisatie binnen onze pabo', vertelt Ronald. Daarbij was (en is) hij met enige regelmaat actief als auteur en/of eindredacteur van uiteenlopende publicaties (zoals de kennisbasis geschiedenis (pabo), vakdidactische kijkwijzerbundel, geschiedenismethode Feniks, geactualiseerde kerndoelen M&M).
“Kritische, wereldwijze leerkrachten afleveren”
Ronald verheugt zich erop mijn ervaring als opleidingsdocent in te zetten bij het formuleren van de nieuwe kennisbasis Mens en Maatschappij voor alle pabo-opleidingen in Nederland. 'De uitdaging is kaders te formuleren die eigentijds én richtinggevend zijn, die ruimte laten aan meer en andere perspectieven, die onderling op elkaar afgestemd zijn én elkaar versterken, en die inzetbaar zijn voor zowel een vakgerichte als vakoverstijgende aanpak', vat Ronald samen.
Kernteam
De kennisbases van de pabo worden herijkt. Voor de leergebieden Nederlands, rekenen en wiskunde, digitale geletterdheid en burgerschap van de lerarenopleiding pabo zijn kernteams samengesteld. Het kernteam bestaat uit een aantal instituutsopleiders vanuit de hogescholen en een aantal schoolopleiders vanuit het werkveld. Met elkaar vertegenwoordigen ze de brede achterban van het leergebied en dragen ze zorg voor de inhoudelijk herijking van de betreffende kennisbases. Ze worden hierin bijgestaan door een curriculumexpert vanuit Stichting Leerplanontwikkeling.
Naast het kernteam is er nog een aantal andere groepen die een rol spelen in het proces van de herijking van de kennisbases: de advieskring, de procesregisseur en het Opleidingsberaad Leraren. Daarover lees je meer in dit artikel.