Marit Leder - lid kernteam Engels
Marit Leder is docent Engels en Taal op Thomas More Hogeschool in Rotterdam. Naast het verzorgen van colleges Engels en Taal geeft zij ook het vak Onderzoek. Zij bezoekt studenten in de praktijk en begeleidt - in haar functie als pro-begeleider - studenten in hun professionele ontwikkeling.
In haar werk vindt Marit het belangrijk om studenten te laten nadenken over wat ze doen en waarom ze dat op die manier doen. 'Ik laat ze bijvoorbeeld kritisch kijken naar methodes die op stagescholen gebruikt worden. Ook laat ik ze reflecteren op wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen. Bij Engels gaat het dan bijvoorbeeld over de groei in het aantal scholen dat Engels al vanaf de kleuters aanbiedt. Dit levert interessante gesprekken op en mooie inzichten bij studenten. En dat zorgt ervoor dat mijn werk altijd boeiend blijft,' licht zij toe.
“Kritische houding laten ontwikkelen ten opzichte van de positie van het vak Engels in het basisonderwijs”
Een van de belangrijkste redenen voor Marit om deel te nemen aan de herijking is om mee te denken over de kennisbasis die opleiders verwachten van pabo-studenten. 'Zodat we hen goed kunnen voorbereiden op het werk in basisscholen in een veranderende samenleving. Daarbij vind ik het een mooie gelegenheid om met collega's van andere pabo's én uit het werkveld in gesprek te gaan over het belang van het vak Engels', legt zij uit. 'Zo zorgen we ervoor dat we studenten niet alleen de benodigde kennis en vaardigheden meegeven, maar ook een kritische houding laten ontwikkelen ten opzichte van de positie van het vak Engels in het basisonderwijs.'
Kernteam
De kennisbases van de pabo worden herijkt. Voor Voor een reeks leergebieden van de lerarenopleiding pabo zijn kernteams samengesteld. Het kernteam bestaat uit een aantal instituutsopleiders vanuit de hogescholen en een aantal schoolopleiders vanuit het werkveld. Met elkaar vertegenwoordigen ze de brede achterban van het leergebied en dragen ze zorg voor de inhoudelijk herijking van de betreffende kennisbases. Ze worden hierin bijgestaan door een curriculumexpert vanuit Stichting Leerplanontwikkeling.
Naast het kernteam is er nog een aantal andere groepen die een rol spelen in het proces van de herijking van de kennisbases: de advieskring, de procesregisseur en het Opleidingsberaad Leraren. Daarover lees je meer in dit artikel.