Landelijke reken- en wiskundetoets vervangt WisCAT voor pabo
Vanaf 1 september 2024 wordt de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo ingevoerd. Deze toets vervangt de huidige rekentoets WisCAT voor de pabo, waarvan het contract per 31 augustus 2024 afloopt. De Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo borgt het inhoudelijke referentieniveau 3F voor rekenen-wiskunde. 10voordeleraar begeleidt namens de Vereniging Hogescholen en LOBO de invoering van de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo.
Het aflopen van het contract van de huidige rekentoets WisCAT voor de pabo per augustus 2024 is de aanleiding geweest om een andere reken- en wiskundetoets voor de pabo te ontwikkelen. Net als de huidige rekentoets WisCAT voor de pabo borgt deze toets het 3F-rekenniveau van de student.
Uitgangspunten toets
Voor de ontwikkeling van de Landelijke reken- en wiskundetoets is een aantal belangrijke uitgangspunten meegegeven
Vaststellen van een uniforme cesuur;
Inzagemogelijkheid op locatie van de hogeschool;
Inhoudelijke terugkoppeling naar de student;
Hantering van dezelfde domeinen als de Landelijke kennistoets rekenen-wiskunde;
Behoud van de adaptiviteit.
Na een Europese aanbestedingsprocedure te hebben doorlopen, is aan Cito BV de opdracht gegund voor de ontwikkeling van de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo. Cito BV heeft aangegeven de hierboven genoemde uitgangspunten een plek te kunnen geven in de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo. Vanaf juni 2023 is Cito BV aan het werk om de toets te ontwikkelen. De pabo’s voeren deze toets per 1 september 2024 in.
Begeleidingscommissie
Cito BV heeft in samenspraak met 10voordeleraar een proces ingericht om te komen tot een cesuurstelling voor de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo. Bij dit proces speelt de zogenaamde begeleidingscommissie een belangrijke rol. Die commissie heeft als doel om vragen te screenen op het rekenniveau 3F en om het proces in te richten om tot een uniforme cesuurstelling te komen. De begeleidingscommissie stelt hierbij, in samenwerking met de inhoudelijk deskundige van Cito BV, onder meer een referentietoets op 3F-niveau samen. Een normeringspanel opleidingsdocenten rekenen-wiskunde van de pabo neemt vervolgens de toets inhoudelijk door. Op grond van dit proces zal de begeleidingscommissie tot een cesuurstelling komen voor de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo.
Uniforme cesuur
De pabo’s hebben aangegeven om met een uniforme cesuur te willen werken. Alle pabo’s nemen die cesuur een op een over. Zij hanteren die niet langer als minimumcesuur. Daarmee laten de pabo’s naar buiten zien dat ze op eenzelfde manier met de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo omgaan. Er zijn op dat punt dus geen verschillen tussen pabo’s hetgeen juist in deze tijd van groot belang is. De buitenwereld kijkt niet alleen scherp mee naar het reken- en wiskundeniveau van de aanstaande leraar primair onderwijs. Maar ook naar de manier waarop de pabo’s daar met elkaar mee omgaan.
Betrokkenheid docenten
Bij de totstandkoming van de cesuur zijn veel vakdocenten rekenen-wiskunde van de pabo betrokken. De begeleidingscommissie bestaat uit vijf vakdocenten rekenen-wiskunde. Voor het normeringspanel zijn er tussen de tien en veertien docenten nodig. Bij de samenstelling van dat panel wordt zorgvuldig rekening gehouden met een evenwichtige verdeling van de deelnemers over de verschillende pabo’s. Ook worden rekencoördinatoren vanuit het werkveld bij dit proces betrokken.