Kernteams volop aan slag met herijking kennisbases pabo

De herijking van de kennisbases pabo is op stoom. De kernteams van Nederlands en Rekenen en wiskunde trapten in april 2024 af, gevolgd door de kernteams van Burgerschap en Digitale Geletterdheid in november 2024 en ten slotte gecompleteerd door de kernteams van Bewegen en Sport, Generiek (pabo specifiek), Kunst en Cultuur, Mens en Maatschappij, Mens en Natuur en Moderne Vreemde Talen (Engels en Fries) in januari 2025.

50 collega’s
De kernteams tellen samen ongeveer 50 collega’s vanuit het werkveld, de pabo en curriculumexpertise (SLO). Zij gaan op basis van de geactualiseerde kerndoelen voor het primair onderwijs na welke kennis en vaardigheden een startbekwame leraar in huis moet hebben. Via deze pagina’s stellen de leden van de teams zich aan u voor: Bewegen en Sport, Burgerschap, Digitale geletterdheid, Engels, Fries, Generiek, Kunst en Cultuur, Mens en Maatschappij, Mens en Natuur, Nederlands, Rekenen en wiskunde

De herijking is een hele klus, zoveel is wel duidelijk. Tijdens en tussen de ontwikkeldagen in werken de kernteams door aan respectievelijk de startnotitie, de karakteristiek, het raamwerk, de uitwerking van een voorbeelddomein en de uitwerking van de kennisbasis in zijn geheel. De advieskring kijkt hier telkens in mee en geeft gerichte input op de stukken van het kernteam. Ook het Opleidingsberaad is hierbij betrokken. Namelijk door het proces van herijking voor de leergebieden Nederlands en Rekenen en Wiskunde kritisch te monitoren.

Digitale bijeenkomsten
Al bij de start van de herijking werd het belang benadrukt van het betrekken van de leergebiedspecifieke achterban vanuit het werkveld en de pabo’s bij het proces. Om hen te informeren over de stand van zaken in het herijkingstraject en om hen te consulteren over vraagstukken waar het kernteam zich mee bezig houdt. De afgelopen weken hebben we daarvoor digitale informatiebijeenkomsten georganiseerd:

Nederlands: twee leden van het kernteam Nederlands verzorgden namens het kernteam de presentatie. Ze stonden uitgebreid stil bij de startnotitie en de karakteristiek van het leergebied. Ook besteedden ze aandacht aan het raamwerk van de kennisbasis. Specifieke input werd gevraagd op de rol van de eigen vaardigheid van de student in de kennisbasis. Lees de powerpointpresentatie hier.

Rekenen en wiskunde: de voorzitter van het kernteam verzorgde namens het kernteam de presentatie. Hij stond stil bij de startnotitie, de karakteristiek en het raamwerk. Daarnaast betrok hij de aanwezigen bij de presentatie, door hen een aantal vragen via Mentimeter voor te leggen. Lees de powerpointpresentatie hier.

Digitale Geletterdheid: de voorzitter van het kernteam verzorgde namens het kernteam de presentatie. Hij ging hierbij in op de startnotitie en legde de aanwezigen een aantal vragen voor over de karakteristiek van het leergebied. Lees de powerpointpresentatie hier.

Burgerschap: de voorzitter en twee leden verzorgden namens het kernteam de presentatie. Hierbij besteedden zij aandacht aan de starnotitie en de karakteristiek. Ook verzamelende zij actieve input van de aanwezigen over een aantal vraagstukken rondom de afbakening van het leergebied en de samenhang met andere leergebieden. Lees de powerpointpresentatie hier.