Natascha Koene - lid kernteam Generiek
Natascha Koene werkt sinds 2012 voor de Hogeschool van Amsterdam, pabo. Daarvoor heeft zij 16 jaar in het speciaal onderwijs gewerkt, eerst als leerkracht en later in ondersteunende functies.
'Alle doelgroepen binnen de opleiding boeien me, elk op hun eigen manier. Voltijd 1 is bijvoorbeeld boeiend omdat het vooral jonge mensen zijn', zegt zij. 'Het is een uitdaging om lessen zo te geven dat ze aansluiten bij hun belevingswereld en hen tegelijkertijd optimaal aan het leren zetten. Dit biedt een prachtige kans om ‘practice what you preach’ in de praktijk te brengen. Lesgeven aan zij-instromers vind ik ook ontzettend leuk. Het werken met hen daagt me uit om scherp na te denken over welke informatie en vaardigheden essentieel zijn. Hun passie en motivatie geven mij veel energie.'
“Leren kijken naar het kind achter het gedrag en leren denken vanuit de onderwijsbehoeften van het kind”
De opleiders aan de pabo van de Hogeschool van Amsterdam besteden veel aandacht aan inspelen op speciale onderwijsbehoeften van kinderen. 'Het is voor ons belangrijk dat studenten leren kijken naar het kind achter het gedrag en leren denken vanuit de onderwijsbehoeften van deze kinderen', licht Natascha toe. 'In de reguliere opleidingen behandelen we dit onderwerp al uitgebreid. Maar daarnaast kiezen sommige studenten voor een minor die specifiek gericht is op kinderen met speciale behoeften. Met trots ben ik coördinator van deze minor, waarin we intensief samenwerken met scholen voor speciaal onderwijs in Amsterdam en omgeving.'
Wat motiveert Natascha om aan deze herijking deel te nemen? 'Mijn passie en interesse voor kinderen met speciale behoeften drijven mij om mee te denken over de herijking van de generieke kennisbasis', antwoordt zij. 'Als psycholoog draag ik daarnaast graag bij aan de integratie van (leer)psychologische principes in het curriculum, met name waar het de vaardigheden betreft die essentieel zijn voor het geven van effectieve lessen'.
Kernteam
De kennisbases van de pabo worden herijkt. Voor een reeks leergebieden van de lerarenopleiding pabo zijn kernteams samengesteld. Het kernteam bestaat uit een aantal instituutsopleiders vanuit de hogescholen en een aantal schoolopleiders vanuit het werkveld. Met elkaar vertegenwoordigen ze de brede achterban van het leergebied en dragen ze zorg voor de inhoudelijk herijking van de betreffende kennisbases. Ze worden hierin bijgestaan door een curriculumexpert vanuit Stichting Leerplanontwikkeling.
Naast het kernteam is er nog een aantal andere groepen die een rol spelen in het proces van de herijking van de kennisbases: de advieskring, de procesregisseur en het Opleidingsberaad Leraren. Op deze pagina lees je daarover meer.