Jantsje Stienstra - lid kernteam Fries

Jantsje Stienstra werkt voor NHL Stenden Hogeschool op de pabo te Leeuwarden. Zij is docent Fries en meertaligheid en instituutsopleider bij stichting Noventa. Daarnaast is zij lid van het lectoraat Meertaligheid & Geletterheid van haar hogeschool.

'In mijn werk als docent Fries en meertaligheid boeit mij het verzorgen van lessen om een positieve taalattitude te creëren bij studenten. En het belang van een cultuur, moedertaal (het Fries) en meertaligheid te leren/waarderen. Als instituutsopleider vind ik het begeleiden en coachen van studenten interessant, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot toekomstige professionals in het onderwijs’, licht Jantsje toe.

Als lectoraatslid interesseert haar de samenwerking met de Provinsje Fryslân zeer. 'We werken daarin hard om onder andere de doelstellingen en beleid van het Taalplan Frysk 2030 te realiseren. Daarbij richten wij ons op de vraag hoe (basis)scholen op een toegankelijke en inspirerende manier het Fries kunnen nemen in het curriculum, zodat iedere leerling en student de kans krijgt om het Fries te leren en te mogen gebruiken. Want, it brûken fan de memmetaal jout in gefoel fan feiligens en fertrouwen’.

Jantsje heeft een grote affiniteit met de Friese taal en cultuur. 'Door mijn ervaring in het onderwijs op het hbo, mbo en in het voortgezet onderwijs lijkt het mij zeer waardevol om een bijdrage te kunnen leveren aan de herijking van de kennisbasis Fries. Het kunnen meedenken en een verbindende rol aannemen tussen vakgebied en andere leergebieden', verklaart zij haar deelname aan de herijking. 'Maar ook door de implementatie van de nieuwe kerndoelen. Die zal namelijk de nodige veranderingen voor het Fries in de onderwijspraktijk met zich meebrengen’.


Kernteam
De kennisbases van de pabo worden herijkt. Voor een reeks leergebieden van de lerarenopleiding pabo zijn kernteams samengesteld. Het kernteam bestaat uit een aantal instituutsopleiders vanuit de hogescholen en een aantal schoolopleiders vanuit het werkveld. Met elkaar vertegenwoordigen ze de brede achterban van het leergebied en dragen ze zorg voor de inhoudelijk herijking van de betreffende kennisbases. Ze worden hierin bijgestaan door een curriculumexpert vanuit Stichting Leerplanontwikkeling.

Naast het kernteam is er nog een aantal andere groepen die een rol spelen in het proces van de herijking van de kennisbases: de advieskring, de procesregisseur en het Opleidingsberaad Leraren. Op deze pagina lees je daarover meer.