Dave Hanzen – lid kernteam Mens en Natuur
Dave Hanzen, bioloog en eerstegraads docent, is sinds 2003 werkzaam als docent Natuur en Techniek op verschillende pabo's. Eerst op de pabo van de HAN University of Applied Sciences en sinds 2020 werkt Dave bij NHL Stenden Hogeschool als vakgroep voorzitter voor Mens en Natuur voor alle locaties. Tegenwoordig is Dave voornamelijk verbonden aan de deeltijdopleiding en zij-instroom (Assen) en Iteps-OLB (Meppel). Bovendien begeleidt hij studenten als instituutsopleider in de stage en is hij actief in het pabonetwerk voor Natuur en Techniek.
Zijn hoofdtaak is lesgeven aan studenten rondom Mens, Natuur en Technologie. Daar ligt ook zijn passie. 'Zeker als het aankomt op omgevingsonderwijs en Outdoor Education naar Scandinavisch voorbeeld', vult hij aan. Daarnaast geeft Dave lessen in bredere context bij de andere zaakvakken aardrijkskunde, burgerschap en geschiedenis. 'Het belangrijkste wat ik doe is het enthousiasmeren van zoveel mogelijk studenten voor mooi, betekenisvol en activerend onderwijs in de zaakvakken!', aldus Dave.
Lesgeven op een lerarenopleiding is in principe toegepaste wetenschap, stelt Dave. 'Waarbij de complexiteit wordt verhoogd doordat je werkt met aanstaande leerkrachten, maar ook hun doelgroep, de leerlingen in het vizier moet houden. In die zin kan je zeggen dat elke les die je geeft een experiment is, om te kijken of je iedereen op zijn niveau kunt laten aanhaken bij de lesstof. Het huidige onderwijs is steeds meer een organisatiemodel gericht op efficiency en prestaties, terwijl het wat mij betreft een levendige organische leeromgeving moet zijn. Ik hoop dat studenten hun blik wat meer te richten op spelen en experimenteren door onderzoekend en ontwerpend leren. Dus avontuur als basis voor leren!'
“Taalontwikkeling en rekenvaardigheid gaan hand in hand met goed onderwijs in zaakvakken”
De politiek roept al jaren om meer aandacht voor rekenen en taal. 'Inmiddels zijn er diverse wetenschappelijke publicaties verschenen die aantonen dat taalontwikkeling en rekenvaardigheid hand in hand gaat met goed onderwijs in de zaakvakken, waaronder Mens en Natuur', geeft Dave aan. 'Recentelijk werd duidelijk dat rijke taal zich sneller ontwikkelt in de natuur dan in de klas. Dus als we deze vakken met elkaar kunnen laten resoneren, zou de hele ontwikkeling van kinderen een positieve impuls moeten krijgen. Bovendien denk ik dat met de komst van generatieve AI-systemen we écht moeten gaan nadenken of we doorgaan met reproductieve onderwijssystemen die voorbereiden op de toets. Of dat we kinderen tools meegeven die ze helpen om experimenterend en onderzoekend de toekomst tegemoet te treden, om vanuit nieuwsgierigheid nieuwe kennis en inzichten te verwerven', blikt Dave alvast vooruit.
Kernteam
De kennisbases van de pabo worden herijkt. Voor een reeks leergebieden van de lerarenopleiding pabo zijn kernteams samengesteld. Het kernteam bestaat uit een aantal instituutsopleiders vanuit de hogescholen en een aantal schoolopleiders vanuit het werkveld. Met elkaar vertegenwoordigen ze de brede achterban van het leergebied en dragen ze zorg voor de inhoudelijk herijking van de betreffende kennisbases. Ze worden hierin bijgestaan door een curriculumexpert vanuit Stichting Leerplanontwikkeling.
Naast het kernteam is er nog een aantal andere groepen die een rol spelen in het proces van de herijking van de kennisbases: de advieskring, de procesregisseur en het Opleidingsberaad Leraren. Op deze pagina lees je daarover meer.