Anton Klein - lid kernteam Kunst & Cultuur
Anton Klein is als docent Beeldend Onderwijs verbonden aan de opleiding Leraar Basisonderwijs bij Avans Hogeschool. Als docent is hij verantwoordelijk voor de artistiek-creatieve ontwikkeling van studenten. Ook is hij nauw betrokken bij de curriculumontwikkeling, onderwijsinnovatie, coaching en studentbegeleiding binnen de opleiding.
'In mijn rol als docent binnen het leergebied Kunst en Cultuur geef ik les aan toekomstige leerkrachten basisonderwijs. Ik begeleid studenten in het ontwikkelen van hun creatieve vaardigheden en leer hen hoe ze leerlingen kunnen inspireren om middels kunst en creativiteit te reageren op wat zich in hen en om hen heen afspeelt, vanuit verbeelding en verwondering', licht hij zijn werkzaamheden toe.
“De nadruk in mijn benadering ligt bij het creatieve proces, met vallen en opstaan”
Wat hem boeit in zijn werk is de mogelijkheid om de impact van kunst te delen en anderen te inspireren. 'Het is geweldig om te zien hoe studenten groeien door hun eigen creatieve stem te vinden of te hervinden. De nadruk in mijn benadering ligt bij het creatieve proces, met vallen en opstaan. Of in de woorden van Samuel Beckett: Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better', vat Anton samen.
Hij is betrokken bij de herijking omdat hij gelooft in de voortdurende verbetering van het onderwijs. 'Onderwijs staat nooit stil. Het biedt een kans om samen nieuwe inzichten te integreren die onze studenten nog beter kunnen voorbereiden op hun toekomstige rol als leerkracht. Ik ben gedreven om mijn expertise en enthousiasme in te zetten voor de kwaliteit van onderwijs voor de samenleving van nu en morgen.'
Kernteam
De kennisbases van de pabo worden herijkt. Voor een reeks leergebieden van de lerarenopleiding pabo zijn kernteams samengesteld. Het kernteam bestaat uit een aantal instituutsopleiders vanuit de hogescholen en een aantal schoolopleiders vanuit het werkveld. Met elkaar vertegenwoordigen ze de brede achterban van het leergebied en dragen ze zorg voor de inhoudelijk herijking van de betreffende kennisbases. Ze worden hierin bijgestaan door een curriculumexpert vanuit Stichting Leerplanontwikkeling.
Naast het kernteam is er nog een aantal andere groepen die een rol spelen in het proces van de herijking van de kennisbases: de advieskring, de procesregisseur en het Opleidingsberaad Leraren. Op deze pagina lees je daarover meer.